Ingetrokken of vlakke tepels

Ik krijg vaker vragen over wat je kunt doen of voorbereiden als je tepels ingetrokken of vlak zijn. Als meer info nodig daarover, kunnen we een ZOOM call plannen.

Je hebt tepels in alle vormen en maten, en inderdaad soms zijn ze naar binnen getrokken. Dan zie je een streepje of spleetje en niet echt een tepel aan de buitenkant. Soms is dit aan één borst, soms aan beiden. Ook kan het zijn dat je tepel minder rekbaar is, niet zo 'uitstekend' of elastisch. Soms wordt je tepel vlakker als je een 'broodje' van je borst probeert te vormen voor je baby.

Gelukkig is het 'borstvoeding' en niet 'tepelvoeding'. Je hebt die tepel niet waanzinnig nodig, als je borstweefsel soepel genoeg is.  En je baby lekker wijdt aanhapt. Je baby hapt dan ruim om de tepel heen en voelt de borst diep genoeg in het mondje.

 

Ook kan het wat gevoeliger zijn als je tepel niet zo rekbaar is en dus minder meegeeft. Maar het moet nooit onaangenaam voelen. Houd je huid lekker verzorgd met eigen melk en zo gewenst tepelcremes/vet. En er zijn veel redenen waarom tepels gevoelig kunnen zijn, dus laat daar altijd naar kijken. Niet zomaar denken, dit hoort erbij.

Maar als het niet zo makkelijk gaat door vlakkere of ingetrokken tepels, een paar tips hieronder.

Voorbereiding in de zwangerschap

Verdiep jezelf in antenataal kolven, dit geeft oefening en kan de tepel wat stimuleren al. Dit kan vanaf ongeveer 36 weken en als er geen medische redenen zijn om het NIET te doen. Kijk daarvoor op http://mamma-minds.nl/prenataal-kolven/.

Ook kun je zgn. tepelvormers aanschaffen van Medela bijvoorbeeld zie online. Deze doe je in de zwangerschap en tussen de voedingen in je BH. Bij de één werkt dat, bij de ander geeft het ongemak. Doe het dan niet meer.

Al met al, vind ik prenataal kolven het meeste voordeel opleveren. Kijk daar maar even naar.

Na de bevalling

We raden aan het aanleggen eerst zonder tepelhoedje te proberen. Maak de borst goed plat en behapbaar en breng deze zo diep mogelijk in mondje. Laat de baby lekker dicht tegen je aan, haar kin diep onder de tepel brengen. Bekijk de video's 1 & 2 op mijn website even. En maak gebruik van reversed pressure technique.

Let op hoe het aanleggen voelt, laat het je niet pijn doen. Of begin met aanleggen aan de makkelijkste borst en kolf de lastiger borst. Kolven kan de eerste 24 uur prima en het beste met de hand. Zie daarvoor de filmpjes voor prenataal kolven en kolven met de hand. De melk komt na de colostrum ruimer op gang vanaf dag 3 of 4, soms later. Dit gaat samen met stuwing, wat je borst gezwollen en dus vaak minder 'behapbaar' maakt. Al met al, dus even geduld en aanpassen dag voor dag. Je kraamzorg zal je daarbij helpen.

Kies anders ervoor eerst de melk op gang te brengen, liefst met je baby aan de borst, maar als dit gevoeligheid of pijn oplevert, dan graag met een goed passende kolf. Geen haast of druk op het aanleggen dus. Wel je borsten met regelmaat stimuleren en soepel maken.

Let bij het kolven op de maat van je tepel en het schild. Je kunt misschien met je vingers je tepel naar buiten masseren en een inschatting maken van de doorsnede. Deze moet passen bij het kolfschild dat je gebruikt. 24 mm (doorgaans gemiddeld schild) past bij tepeldoorsnede van tussen 20-24 mm. Soms is het lastig inschatten. Begin dan met gemiddeld schild en voel, of probeer uit. Kolven moet geen pijn doen.

Als de melk op gang komt (soms pas na dag 3-4) eventueel een tepelhoed inzetten. De eerste dagen liever niet.
Let op goede slokken en soepel maken van je borst.

Tepelhoedje wel of niet

Er zijn meer dingen te weten over tepelhoedjes en teruggetrokken tepels

Een tepelhoedje moet passen om de tepelknop. Als je kunt, schat dan in of meet de knop zelf, de doorsnede. Je kunt ook de maat van de andere tepel nemen als die wel uitsteekt. Masseer deze een beetje om meer uit te laten steken.

Je hebt dan verschillende maten. S-M-L. Medium vind je in de winkels, de rest online. Probeer te meten en kies de maat die erbij past. Dus als doorsnede 15mm is, kies dan S=16 mm. Med = 20 mm. Etc. Medela is wel fijn want het meest zacht materiaal, wat het beste om de tepel past vaak.

Kijk het filmpje even hoe deze te gebruiken op www. mamma-minds.nl/videos/.
Bedoeling is dat de tepelhoed strak om de tepel komt te zitten als deze naar buiten kan komen. En dan de baby niet alleen de top/tepel laten nemen, maar met tepelhoed en ook (groot) deel van de tepelhof te laten nemen.

Voor en nadelen van tepelhoedjes Voordeel is dat de baby de borst/tepel achterin de mond kan voelen, nadeel is minder stimulans, vaker afklemmen van de tepel en minder goed legen van de borsten. Let goed op of je echt slokken genomen ziet worden en je borsten soepel gedronken worden. En of je baby comfortabel groeit. Als dit zo is, is een tepelhoed meestal niet een direct nadeel.

Agenda
English? ¿Español? Français?

I speak rather good English, bastante Español et un petit peu français

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden

NVL lidnummer 66513 / IBCLC l-49626 / KvK 34377489 / CRKBO

AGB praktijk 90066283/ AGB behandelaar 90107075

Ontheffing BTW cf. Wet OB art.25 lid 3

Contact

Marieke van Luin
Amsterdam

Telefoon: 06-1541 7909
E-mail: mammaminds@gmail.com

Call Now Button