Informatie – Links

Handout voorlichting

Was je bij mijn voorlichting over Borstvoeding? Dan vind je hier de Handout Voorlichting Borstvoeding Nieuw. Deel deze gerust met je vriendinnen. De linkjes in de handout kun je aanklikken.

Did you join my breastfeeding class already? Click her for Handout Breastfeeding Info English

Handige links ABC

Borstvoeding 

Houdingen

Je leert heel veel van kijken (dus ook naar filmpjes) en 'na-apen' bij het geven van borstvoeding. Echt, probeer het maar eens.

  1. A good latch Filmpje; Een duidelijke animatie met uitleg (in het Engels, dat wel) van hoe een je een baby goed kan laten aanhappen. Kin eerst op de borst laten landen...
  2. Uitgebreidere uitleg met handige tips (in English) om de baby te ondersteunen en groter te laten aanhappen.
  3. Een ander trucje dat kan helpen voor een grotere hap is de zgn. 'Nipple Flipple' (ja echt) zie voorbeeld in English en Nederlands.
  4. Door aan te leggen in de  'Concorde' houding, heeft je baby meer grip aan de kant van de kin en kan dieper aanhappen. Brengt vaak verbetering bij een beperking in de tongriem en bij (te) kleine aanhappen. Mooi toegelicht en vormgeven door collega Myrte. See here for Concorde in English, thanks to colleague Myrte
  5. Youtube Kanaal van Nancy Mohrbacher. Veel leerzame (en fijn korte)  filmpjes zien over borstvoeding. Tip: kijk naar "How can gravity, gaps and gaze..." en "Can a change in position relief nipple pain".
  6. Laidback Breastfeeding Een uitleg en voorbeeld van een ontspannen manier van aanleggen, waarbij de baby actiever drinkt en haar talenten kan inzetten. Een aanrader vind ik!
  7. Baby led breastfeeding Verzameling filmpjes van baby's, die laat zien en gebruiken wat baby's zelf kunnen, als je ze zelf de borst laat zoeken. Een manier van voeden, waarmee je optimaal gebruik maakt van wat de baby kan.
  8. Rugby hold -Football hold waarbij je de baby aan de zijkant onder je arm tegen je aan houdt. Let op, voldoende ruimte voor de voeten zodat de baby vanaf de kin kan aanhappen.
  9. Zijligging, waarbij jij en je baby goed kunnen uitrusten. Zorg dat de baby dicht tegen je aan ligt en 'laag' genoeg (zodat de baby licht omhoog kijkt als hij drinkt). Beiden stabiel op de zij

Klachten

Algemeen

Bestellen producten 

Websites (zoals voor hydrogel pads, Gentiaan Violet, tepelhoedjes etc). Voor 1700 bellen, volgende dag in huis

Diverse borstvoedingsorganisaties

  • La Leche League heeft fantastische (meertalige) informatie en professioneel getrainde vrijwilligers, die moeders adviseren bij het geven van borstvoeding. Vind een vrijwilliger bij je in de buurt en ook diverse folders om te bestellen.
  • Nvl.com De NVL is de beroepsorganisatie van Nederlandse Lactatiekundigen. Informatie hier te vinden over wat je kunt verwachten van een lactatiekundige, vergoedingen van verzekeringen en de klachtenprocedure.

Kolven

  • Wil je meer weten, of een voorlichting bijwonen over kolven, en het combineren van borstvoeding en werk? Neem dan contact met mij op.
  • Hoe lang kun je moedermelk nu bewaren en hoeveel geef je in een fles? Zie folder van La Leche League.
  • Maat kolfschelp goed passend? Er zijn verschillende maten tepels en dus kolfschilden (19-21-24-27-29 mm bijvoorbeeld). Een niet passend kolfschild kan zorgen voor pijnklachten bij het kolven of dat er niet voldoende melk komt met het kolven.
  • Borstkolven.net of Moedermelk Netwerk geven informatie over kolven, en het aanschaffen van een kolf. Informeer jezelf goed. Stel jezelf vragen als, hoe vaak ga je kolven, en hoe lang wil je borstvoeding blijven afkolven?
  • Donormelk vinden en zelf doneren is mogelijk o.a. via het Moedermelk Netwerk. Je kunt kiezen voor donormelk als je niet voldoende eigen borstvoeding hebt. Ook kun je je eigen melk doneren als je te veel in voorraad hebt.
  • Het kan erg helpen om je handen en massage in te zetten om meer melk met het kolven uit je borst te krijgen. Stanford University deed dit onderzoek met kolvende moeders.
  • Praktische informatie over combineren van werk en borstvoeding, voor moeders (in spé) en werkgevers.

(Te) korte tongriem en/of lipriem?

  • Tong en lipriemproblematiek Werkdocument van de NVL (beroepsvereniging). Een overzicht van onderzoek en practise-based informatie. Voor ouders en professionals die uitgebreide informatie willen over dit onderwerp.
  • NazorgFrenulotomie Een PDF met informatie over de verzorging van de baby na het klieven van tongriem of lipriempje. Samengesteld door gewaardeerde collega's van NVL en geplaatst op borstvoeding.com.
  • Tongriem.com geeft informatie over de behandeling van tong en lipriem en de nazorg na de behandeling. Site van behandelaar Kirsten Slagter, die bij de behandeling gebruik maakt van 'electrotoom', een vorm van laserbehandeling. Hier vindt u de instructies die zij meegeven over de nazorg. Click here to read the instructions for aftercare, provided by this clinic. 
  • NB graag stem ik de nazorg met u af, passend bij jullie baby. Please note that I'd prefer to finetune the aftercare for your child, adjusted to your situation.
  • Oefening en nazorg na het behandelen van de tong- en/of lip-riem (wat oudere baby, 3-4 maanden) en iets jongere baby (met duidelijke uitleg).
  • Tongue-tie.org.uk  Information about tongue-ties in English. Engelstalig informatie over te korte tongriempjes.

Bodyworkers voor zwangeren en baby's

Om jouw lichaam en het lijfje van je baby goed te laten functioneren kun je kiezen voor 'bodyworkers', zoals Chiropractors en Osteopaten. Kies dan wel voor iemand met een specialisatie in zwangeren of baby's zoals

Zorg voor jezelf

Zorg voor je lijf (en dus geest)

  • backinbalans.nl Zoek je een manier om weer in vorm te komen? Of toe aan een goede massage? Danielle Raats, ervaren professional, personal trainer, yoga en pilates-docent, masseur en bovenal een heel prettig mens.
  • Babymassage. Een mooi en makkelijk na te doen voorbeeld van een eenvoudige babymassage. Voor jou én de baby heerlijk om te doen. Er zijn diverse cursussen. Ook bij jullie aan huis, bijvoorbeeld door Mirjam Vos.
  • 'Gentle Beginnings'  Mirjam Heemskerk biedt heel fijne behandelingen, massage (ook aan huis) en 'ceremonies'. Gun jezelf een goed herstel en kies daarvoor.
  • boobs-n-burps.nl Blijmakende site met motiverende voedingskleding en bh's.
  • Ellis de Vries, craniosacraaltherapeut en Oda Meiberg bieden helende watersessies voor ouders/moeder alleen of samen met jullie kind.
  • Doula's, een zo waardevol kado aan jezelf! Continue begeleiding tijdens je bevalling  kan een prachtige en welkome aanvulling zijn op de zorg die je krijgt van je verloskundige of gynaecoloog. In de regio Amsterdam e.o. werk ik met veel plezier samen met professionele engelen (doula's) als Denise, Maartje van MotherMe, Ilena Standring  en Siri
  • Een beetje extra Zorg na de kraamzorg, maar ook 'Postpartum-doulas' kunnen je met de juiste zorg, kennis en professionele begeleiding bijstaan om goed te helen en je volledig te kunnen richten op het voeden en leren kennen van je baby. Ik zeg, DOEN als je voelt dat je dat gebruiken kan.
  • voedingscentrum.nl Borstv tattoes kind Een betrouwbare bron over voeding bij zwangerschap en borstvoeding. Als je het op deze website veilig wordt gegeven, is het veilig. Enkele gegeven waarschuwingen zijn mogelijk gegeven met meer juridische, dan gezondheids-overwegingen.
  • Slaapt je baby moeilijk? Een professional kan met jullie meekijken. Bijvoorbeeld Ola van Tiny Sleepyhead of Ineke van Straeten. Beiden 'gentle sleep coach'.

Zorg voor je geest (en dus lijf..)

  • zelftest depressieklachten Hier kun je in kaart te brengen of jouw klachten gemiddeld zijn of dat je ondersteuning inschakelen moet overwegen. Het kan een tijd duren voor je samen een nieuwe balans hebt gevonden en je daar goed bij voelt. Ondersteuning kan daar fijn bij zijn. Wil je een afspraak maken? Bel of mail me dan.
  • famme.nl Een site met een energiegevende, frisse kijk op het moeder en vrouw zijn. Blogs van ervarings-, en professionele-, deskundigen met zinnige tips en informatie waar je gebruik van kan maken.
  • fnv.nl De FNV geeft informatie over rechten rondom werk - zwangerschap - borstvoeding

Samenwerking met...

Ik werk samen met diverse verloskundige praktijken en professionals uit de geboortezorg. Heb je een adres nodig, vertel me wat je zoekt in een mail. Ook als jouw praktijk een samenwerkingsverband heeft met andere zorgverleners, staat het je natuurlijk vrij met mij contact op te nemen.

  • Ik verzorg met veel plezier de maandelijkse borstvoedingsvoorlichting en begeleiding bij het Geboortecentrum Amsterdam en werk samen met diverse verloskundige praktijken.

Heb je interesse in samenwerking met Mamma Minds, laat het me weten!

Agenda
English? ¿Español? Français?

I speak rather good English, bastante Español et un petit peu français

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden

NVL lidnummer 66513 / IBCLC l-49626 / KvK 34377489 / CRKBO

AGB praktijk 90066283/ AGB behandelaar 90107075

Ontheffing BTW cf. Wet OB art.25 lid 3

Contact

Marieke van Luin

Lactatiekundige IBCLC

Praktijk (op woensdag) Gezondheidscentrum Watergraafsmeer
Amsterdam

Telefoon: 06-1541 7909
E-mail: mammaminds@gmail.com

Call Now Button