Prenataal kolven

Deze informatie is bedoeld voor klanten die ik al eerder hierover gesproken heb of als je een (telefonische) afspraak hebt ingepland. 

Dit is belangrijk omdat ik deze gegeven informatie namelijk laten aansluiten bij jouw situatie. Dit kan medisch gezien erg belangrijk zijn. Dus vraag om mij om toelichting als ik dat nog niet gedaan heb. Lees de CONTRA INDICATIES (wanneer NIET prenataal te kolven) onderaan de pagina. Overleg met mij of je zorgverlener bij twijfel. Dank je!


Op deze pagina vind je informatie over prenataal kolven, dat wil zeggen (hand)kolven al in de zwangerschap voordat de baby geboren is.

Fontana delle tetti

Er is een aantal redenen om te starten met prenataal kolven (hieronder in detail). Je kunt hiermee je borsten voorbereiden en stimuleren en colostrum opsparen om aan je pasgeborene te kunnen geven als er bijvoeding nodig is.

Het kolven doe je met je eigen handen, dus niet met een kolfapparaat. Dit omdat de druppels colostrum heel geconcentreerd en kleverig zijn, en dus vooral aan het materiaal van de kolf zullen plakken en niet verzameld kunnen worden. Zonde! Daarnaast is het kolven met een apparaat niet onderzocht, dus we weten het effect er niet van. Kortom, met de hand colostrum verzamelen gaat veel beter (ook de eerste dag na de bevalling trouwens).

Maar zelfs als het nog niet lukt om deze goudkleurige moedermelk op te vangen, is het een goede oefening en stimulans. En het kan heel motiverend zijn, iets te kunnen doen. Je kunt het ook samen met je partner doen.

Voordelen van prenataal kolven:

 • Je leert de (hand)techniek en je borsten kennen
 • uit onderzoek blijkt dat de voeding er gemakkelijker van op gang komt.
 • je hebt je eigen waardevolle eerste melk direct voor je baby ook als deze nog niet aan de borst kan.

 

Is het veilig?  Prenataal kolven met de hand (!) is uitgebreid onderzocht bij vrouwen met diabetes en vanaf 36 weken zwangerschap (DAME study Australia). Officieel kunnen we deze conclusies dus alleen gebruiken bij die doelgroep (vrouwen met diabetes zonder andere medische complicaties). Uit dit onderzoek is gebleken dat het bij deze doelgroep veilig is en geen weeën opwekt als je het vanaf 36 weken doet en met de hand.

Managing expectations Ook is het belangrijk te weten wat je kunt verwachten. De deelnemers in de DAME study verzamelden gemiddeld 5 ml (ongeveer 1/2 theelepel...). Dit is al prachtig, maar minder dan je misschien zou verwachten. Hoeveel er verzameld werd liep heel erg uiteen. 25% van de deelnemers verzamelde minder dan 5 ml, maar er waren ook deelnemers die in 20 x met de hand kolven 50-100 ml verzamelden. 

Ik hoop dat je vooral gaat voor de ervaring en het oefenen, Hoeveel je verzamelt is niet het belangrijkst, maar fijn als iets verzameld. En vergeet niet je kunsten in te zetten na de bevalling als je baby een druppeltje extra kan gebruiken om wakker te worden of om trek te krijgen.

NIET prenataal kolven als... Uitgesloten van dit onderzoek waren:

 • vrouwen met bloedverlies
 • voorliggende moederkoek
 • hoge bloeddruk
 • premature weeën in deze of eerder zwangerschap
 • keizersnede in voorgeschiedenis
 • of bij te kleine baby's/groeiachterstand.

De kans is klein dat het bij deze zwangeren tot problemen zou hebben geleid, maar omdat het niet onderzocht is kunnen we niet zeggen dat het hierbij veilig is. Ga dan dus niet prenataal kolven zonder te overleggen met je zorgverlener.

Raakt colostrum dan niet op? Nee, je blijft altijd voldoende colostrum hebben, ook als je al colostrum er 'uit'gekolfd hebt. Je blijft namelijk alleen colostrum maken, tot een dag of 3-4 na de bevalling, of je nu wel of niet prenataal kolft. De hoeveelheid die je afneemt verandert daar niets aan.

PDF Prenataal Kolven

Wil je meer lezen? Kinderarts en lactatiekundige IBCLC Jack Newman (Canada) schreef een artikel over de meerwaarde van colostrum voor kinderen van moeders met diabetes; zie: https://ibconline.ca/information-sheets/hypoglycaemia-of-the-newborn-low-blood-sugar/

Denk na over prenataal kolven in de volgende situaties...

 • Heb je een operatie, borstvergroting of borstverkleining gehad aan je borsten en de wens om te voeden?
 • Heb je bijvoorbeeld (zwangerschaps) diabetes?
 • Is er een (vroege) keizersnede gepland?
 • Word je eerder/vroeg ingeleid?
 • Heb je ingetrokken tepels?
 • Verwacht je dat je baby extra voeding nodig gaat hebben (aangeboren afwijking, vroeggeboorte, macrosomie, medische aandoening)
 • Heb je onvolgroeide borsten ('Hypoglandulair' borstweefsel of ' zgn. 'tubulaire' borsten?) vanaf de puberteit?

Instructie filmpje van MidYorksNHS

Voorbeeld filmpje in real life van BabyClinic.co.uk

Agenda
English? ¿Español? Français?

I speak rather good English, bastante Español et un petit peu français

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden

NVL lidnummer 66513 / IBCLC l-49626 / KvK 34377489 / CRKBO

AGB praktijk 90066283/ AGB behandelaar 90107075

Ontheffing BTW cf. Wet OB art.25 lid 3

Contact

Marieke van Luin
Amsterdam

Telefoon: 06-1541 7909
E-mail: mammaminds@gmail.com

Call Now Button