Prenataal kolven

Op deze pagina vind je informatie over prenataal kolven, dat wil zeggen (hand)kolven al in de zwangerschap voordat de baby geboren is.

Deze informatie is bedoeld voor klanten die ik al eerder hierover gesproken heb of als je een (telefonische) afspraak hebt ingepland.

Dit is belangrijk omdat ik deze gegeven informatie namelijk wil laten aansluiten bij jouw situatie. Dit kan medisch gezien erg belangrijk zijn. Dus vraag mij om toelichting als ik dat nog niet gegeven heb.

Lees de CONTRA INDICATIES (wanneer NIET prenataal te kolven) onderaan de pagina. Overleg met mij of je zorgverlener bij twijfel. Dank je!

PDF met instructies (in ENGLISH & NEDERLANDS) en aan te schaffen materialen... scroll down

Overweeg prenataal te kolven in de volgende situaties...

  • Heb je eerder gevoed en dit als (erg) moeilijk ervaren of te weinig melkproductie gehad?
  • Heb je een operatie, borstvergroting of borstverkleining gehad aan je borsten en de wens om te voeden?
  • Heb je bijvoorbeeld (zwangerschaps) diabetes?
  • Is er een (vroege) keizersnede gepland?
  • Word je eerder/vroeg ingeleid?
  • Heb je ingetrokken tepels?
  • Verwacht je dat je baby extra voeding nodig gaat hebben (aangeboren afwijking, vroeggeboorte, macrosomie, medische aandoening)
  • Heb je onvolgroeide borsten ('Hypoglandulair' borstweefsel of ' zgn. 'tubulaire' borsten?) vanaf de puberteit?

Wil je meer lezen over diabetes en prenataal kolven? Kinderarts en lactatiekundige IBCLC Jack Newman (Canada) schreef een artikel over de meerwaarde van colostrum voor kinderen van moeders met diabetes; zie: https://ibconline.ca/information-sheets/hypoglycaemia-of-the-newborn-low-blood-sugar/

NIET of VOORZICHTIG met prenataal kolven als...

Ga niet prenataal kolven zonder te overleggen met je zorgverlener. als je je herkend in onderstaande zwangeren. Deze zwangeren waren namelijk uitgesloten van het DAME onderzoek, wat betekent dat we niet kunnen zeggen wat het effect bij hen is. De kans is klein dat het bij deze zwangeren tot problemen zou hebben geleid, maar omdat het niet onderzocht is kunnen we niet zeggen dat het hierbij veilig is. 

  • zwangeren met bloedverlies
  • voorliggende moederkoek
  • te hoge bloeddruk
  • premature weeën in deze of eerder zwangerschap
  • keizersnede in voorgeschiedenis
  • of bij te kleine baby's/groeiachterstand.

PDF Prenataal Kolven

Redenen & voordelen van prenataal kolven

Er is een aantal redenen om te denken aan het leren van prenataal kolven en het verzamelen van je eigen colostrum, al voordat je bevallen bent. Die eerste moedermelk noemen we COLOSTRUM en wordt door je groeiende melkklieren al in de zwangerschap aangemaakt. Deze gouden druppels zitten bordenvol met antistoffen en vetstoffen en is de meest gezonde voeding voor je baby direct na de geboorte.

Voordelen van prenataal kolven:

  • Je leert de (hand)techniek en je borsten kennen. Oefening baart kunst!
  • uit onderzoek blijkt dat de voeding er gemakkelijker van op gang komt.
  • je hebt je eigen waardevolle eerste melk direct voor je baby ook als deze nog niet aan de borst kan.

Nadeel kan zijn dat je maar kleine beetjes of soms niets verzamelt. Dit zegt niets over wat je borsten kunnen. De baby kan het beter tevoorschijn toveren dan jij. Vertrouw daarop. En het is altijd nuttig als je het een beetje onderzocht hebt. Al doende leer je. Je hoeft jezelf geen pijn te doen. En het hoeft ook een bepaalde hoeveelheid te zijn. Laat los wat je verwacht, zodat je niet teleurgesteld wordt.

Het kolven doe je met je eigen handen, dus niet met een kolfapparaat. Dit omdat de druppels colostrum heel geconcentreerd en kleverig zijn, en dus vooral aan het materiaal van de kolf zullen plakken en niet verzameld kunnen worden. Zonde! Daarnaast is het kolven met een apparaat niet onderzocht, dus we weten het effect er niet van. Kortom, met de hand colostrum verzamelen gaat veel beter (ook de eerste dag na de bevalling trouwens).

Ook als het nog niet lukt om deze goudkleurige moedermelk op te vangen, is het een goede oefening en stimulans. Het kan heel motiverend zijn, iets te leren om direct na de bevalling te kunnen doen. Je kunt het ook samen met je partner doen.

Raakt colostrum dan niet op? NEE!, Je blijft altijd voldoende colostrum hebben, ook als je al colostrum er 'uit'gekolfd hebt. Je blijft namelijk alleen colostrum maken, tot een dag of 3-4 na de bevalling, of je nu wel of niet prenataal kolft. In die dagen kun je stuwing ervaren en wordt er steeds meer vloeibare moedermelk gemaakt. De hoeveelheid colostrum die je afneemt verandert daar niets aan.

Is het veilig? JA! Prenataal kolven met de hand (!) is uitgebreid onderzocht bij vrouwen met diabetes en vanaf 36 weken zwangerschap (DAME study Australia). Officieel kunnen we deze conclusies dus alleen gebruiken bij die doelgroep (vrouwen met diabetes zonder andere medische complicaties). Uit dit onderzoek is gebleken dat het bij deze doelgroep veilig is en geen weeën opwekt als je het vanaf 36 weken doet en met de hand.

Managing expectations Het gaat om hele kleine hoeveelheden, gouden druppels, soms meer. Het is belangrijk te weten wat je kunt verwachten. De deelnemers in de DAME study verzamelden gemiddeld 5 ml (ongeveer 1/2 theelepel...) met wel 20x kolven! Dit is al prachtig, maar minder dan je misschien zou verwachten. Hoeveel er verzameld werd liep heel erg uiteen. 25% Van de deelnemers verzamelde minder dan 5 ml, maar er waren ook deelnemers die in 20 x met de hand kolven 50-100 ml verzamelden.

Ik hoop dat je vooral gaat voor de ervaring en het oefenen, Hoeveel je verzamelt is niet het belangrijkst, al is het natuurlijk fijn als je iets verzamelt. En vergeet niet je kunsten in te zetten direct na de bevalling als je baby een druppeltje extra kan gebruiken om wakker te worden of om trek te krijgen.

 

Instructie filmpje van MidYorksNHS

Voorbeeld filmpje in real life van BabyClinic.co.uk

Ik ben Marieke van Luin, lactatiekundige IBCLC. Ik werkte 20 jaar als verloskundige. Ik begeleid ouders bij het geven van borstvoeding en help ze bij hun uitdagingen. Wil je meer over me weten? Lees dan hier verder.

Kosten consult

De meeste verzekeringen vergoeden lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk. Kijk dit na bij je verzekering. Zie hier voor een uitgebreid overzicht kosten/vergoedingen.

Video begeleiding 30 euro / 30 minuten.

Als we direct kiezen voor een huisbezoek, is dit een eerste bezoek a 140 euro

Vervolgconsult aan huis Is 100 euro

E.e.a. is inclusief follow up/evaluatie per Whatsapp/tel.

Agenda
Agenda
English? ¿Español? Français?

I speak rather good English, bastante Español et un petit peu français

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden

NVL lidnummer 66513 / IBCLC l-49626 / KvK 34377489 / CRKBO

AGB praktijk 90066283/ AGB behandelaar 90107075

Ontheffing BTW cf. Wet OB art.25 lid 3

Contact

Marieke van Luin

Lactatiekundige IBCLC

Praktijk (op woensdag) Gezondheidscentrum Watergraafsmeer
Amsterdam

Telefoon: 06-1541 7909
E-mail: mammaminds@gmail.com

Call Now Button