Geef het hoofdje vrijheid om natuurlijk te bewegen

Helaas zie en hoor ik zo vaak hoe het hoofdje van de baby in snelle of gestuurde beweging naar de borst gebracht wordt. Door de ouder, of door zorgverleners. Natuurlijk is dit goed bedoelt. Maar het IS niet goed. STOP daarmee! Het is niet ‘gevaarlijk’ maar geeft stress. De baby wil natuurlijk gezien namelijk het hoofdje oprichten. Dit is nodig om groot genoeg aan te happen en vrij te kunnen slikken en ademen. Door het hoofdje aan te duwen, voelt de baby zich gehinderd zichzelf te redden.
Een baby wordt aangetrokken tot de borst door zachte aanraking van aan de hele VOORKANT van de baby. Contact en aanraking tussen de ouder en baby. Van top tot teen. ‘Tastzin’ van tiet tot teen dus.
Je baby zal ZELF het hoofdje bewegen en oprichten. Dit is een gezonde en normale beweging. Je hoeft niet bang te zijn als de baby z’n hoofdje zelf optilt. Het valt er echt niet af. Ook dan is vasthouden op de bovenrug voldoende. Laat het hoofdje VRIJ.

DOE dus iets anders. Ik vertel je graag over de 5 V’s. Over Vasthouden, Veilig voelend, VanOnderen, Vullend naar V(f)ijner:
1. Start met een kus en knuffel. Steun je kind geruststellend op de schouderbladen en bovenrug.
2. Een pink in de oksel kan liefdevol houvast geven.
Je kunt de baby aan de zijkant van het hoofd WEL steunen met je vingers, hand of arm. Dit is ondersteunend in plaats van sturend.
3. Laat hem een vervolgens langs je lijf tot een aanhapbare hoogte zakken, laag genoeg om naar boven aan te happen.
4. Beweeg/glij je baby langs je lijf en borst naar beneden.
Beweeg je borst aanlokkelijk langs het mondje van de baby. Ongeveer ter hoogte van neus en bovenlip. Dit werkt als een magneet. Blijf dichtbij elkaar, alsof je (weer) aan elkaar vast zit op een fijne manier. Het glijden langs je lijf wijst je baby de weg. Je kunt wat onderuit zakken om zwaartekracht te benutten.
5. Echt! Jij en je baby worden hier blijer van. Probeer het maar eens.

Ik noem dit heel arrogant de Mamma Minds Methode, maar gaat eigenlijk gewoon over ‘natuurlijker’ voeden. Kijk als je wilt nog maar eens hier: http://mamma-minds.nl/mamma-minds-methode