Voorraadje opbouwen met kolven

Voorraadje opbouwen tips

  • Start bijvoorbeeld in ochtend of op een ander moment dat je borsten wat voller zijn met afkolven van 30-50ml uit 1 of 2 borsten samen. Mogelijk heeft je baby genoeg aan borst 1, kolf dan kort uit borst 2. Of kolf de 2e borst even kort na nadat je baby er uit dronk. Deze 2e borst is vaak vol genoeg om een klein beetje extra af te kolven. Met deze kleine extra beetjes hoef je niet bang te zijn voor te veel stimulans/overproductie. Welk moment op de dag het is, is niet belangrijk.
  • Voor sommige moeders werkt het opvangen van de toeschietreflex met een silicone ‘kolf’ makkelijk, zoals een Haakaa, (maar een merkloos type werkt ook prima). Je kunt deze bijvoorbeeld tijdens het voeden aan de andere borst plaatsen. TIP masseer je borst vooraf vast even goed los om de room in deze melk te mengen.
  • Spaar kleine beetjes gekolfde melk op tot een volle voeding. Een baby tot een half jaar neemt vaak tussen 80-120 ml (soms wat meer). Als je de melk binnen 3 dagen aanbied, hoef je je niet druk te maken of je koud bij koud gooit, of warmere melk bij reeds afgekoelde. Als je je moedermelk langere tijd wilt bewaren of invriezen, kun je het beste koud bij koud doen. Zie voor houdbaarheid etc.: Houdbaarheid LLL
  • Als je kolft, helpt het om vooraf (even flink los masseren) en tijdens mee te masseren. Gebruik kennis van liefdeshormoon, om melk te laten stromen (warmte, ademhaling, aanraking, lach, ontspan, knuffel, leid af, etc).
  • Enkelzijdig kolven kan ook prima, om goed mee te kunnen masseren. Je kunt dan ook makkelijker afwisselen, kort links, kort rechts. Bijvoorbeeld laatste 5 minuten van kolf sessie, enkelzijdig, afwisselend li-re meemasserend.
  • Start het oefenen en drinken per fles vanaf 4 wkn na de bevalling. En blijf dit 1x per 1-2 dagen doen omdat je baby bij langere pauze kan verleren hoe het drinken aan de fles ‘moet’. Houd de melkstroom van de fles zoveel mogelijk gelijkend op de melkstroom aan de borst. Dus niet veel sneller of langzamer om verwarring en onrust aan de borst te voorkomen.
  • Bewaren van je melk kan in alles waar je voeding in kunt bewaren, dus BPA vrij. ’t Handigst is gebruik te maken van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld 30-60-90 ml. Invriezen in ijsblokjes is daarom ook handig. Diepvries zakje erover en alles in het zakje bewaren als alles bevroren is. Zo heb je een zakje vol met kleine blokjes die ook nog eens makkelijk te ontdooien zijn.

Agenda
English? ¿Español? Français?

I speak rather good English, bastante Español et un petit peu français

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden

NVL lidnummer 66513 / IBCLC l-49626 / KvK 34377489 / CRKBO

AGB praktijk 90066283/ AGB behandelaar 90107075

Ontheffing BTW cf. Wet OB art.25 lid 3

Contact

Marieke van Luin

Lactatiekundige IBCLC

Praktijk (op woensdag) Gezondheidscentrum Watergraafsmeer
Amsterdam

Telefoon: 06-1541 7909
E-mail: mammaminds@gmail.com

Call Now Button