Begeleiding bij borstvoeding

Borstvoeding, goed voor iedereen of een uitdaging?

Als lactatiekundige IBCLC, verloskundige en coach begeleid ik je bij de vragen die je hebt over borstvoeding. Je krijgt de informatie en begeleiding die jij gebruiken kan.

Borstvoeding geven aan je kind is het gezondste wat er is, zoals het bedoeld is misschien wel. Het kan heel fijn zijn, voor moeder en kind, en soms een hele uitdaging. Ook als het prima gaat, heb je soms gerichte vragen of wil je iets veranderen.  Ook beoordeel en klief ik, indien nodig, (te) korte tongriempjes.

Je kunt begeleiding inschakelen als je iets wilt veranderen of als de borstvoeding niet goed gaat. Je kunt vaak veel doen en verbeteren, waardoor het makkelijker en beter gaat.

Een lacatiekundige IBCLC heeft een een internationaal erkend diploma (International Board of Lactation Consultant Examinars) en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Zie hier voor uitleg over lactatiekundigen IBCLC (Engels).

In de begeleiding maak ik gebruik van mijn verschillende beroepen. Mijn achtergrond van verloskundige en coach zet ik in waar het nodig is.

Zie voor goede informatieve filmpjes: Nancy Mohrbacher op haar youtube kanaal

Passende begeleiding aan huis bij borstvoeding

Na de geboorte van jullie kind kom ik als lactatiekundige voor de begeleiding bij je thuis. Ik kijk met je mee bij het voeden, we bespreken je wensen en vragen en maken een passend plan. De sessie duurt gemiddeld 1,5 uur.

Je krijgt van elk consult een verslag en aansluitend begeleiding per mail/telefoon. Voor kosten en vergoeding zie Tarieven / Costs.

Bij het geven van borstvoeding kijk ik met je mee en geef passende adviezen.
Wil je meer weten over bijvoorbeeld ...

  • pijn bij het voeden
  • tepelkloven
  • moeite met aanleggen
  • comfortabele posities
  • de groei van je baby
  • te veel of te weinig borstvoeding
  • overgang van borst naar fles(voeding)
  • afbouwen van het aantal voeding, of helemaal stoppen
  • tekenen van een (te) korte tongriem
  • beginnen met werken, en wil je weten hoe je de borstvoeding kunt voorzetten in goede balans met je baan?

Kortom, zo veel samen te bekijken! Ik maak graag een passend plan met je.

Beoordelen (te) korte tongriem

Ik ben gespecialiseerd in het beoordelen en begeleiden van problemen met de borstvoeding, die veroorzaakt kunnen worden door een (te) korte tongriem van de baby.

Een (te) korte tongriem van de baby kan het voeden aan de borst belemmeren. Soms veroorzaakt het pijnklachten, of merk je dat je tepel er afgeplat en gevoelig uitkomt ('lipstick-vorm'). Het kan ook zijn dat je baby onvoldoende groeit, doordat het drinken te veel energie kost, of niet genoeg van de borst in de mond kan nemen. Andere baby's hebben juist moeite met een sterke melkstroom, of toeschietreflex. Bij de moeder kan de pijn zorgen voor verminderde melkstroom, verstopte kanalen, borstontsteking(en) en wanhoop :(.

Kortom, reden genoeg te kijken of de tongriem een belemmering vormt.

Ik beoordeel indien nodig met de Hazelbakerscore en behandel, indien mogelijk en nodig, (te) korte tongriempjes. Ik geef gericht advies over het aanleggen en indien nodig verwijs ik door om de tongriem te (laten) klieven.

Lees meer over tongriemen en andere onderwerpen op borstvoeding.com.

Een intens huilende baby?...

Kijk eerst of het huilen te maken heeft met de voedingen. Krijgt je baby misschien te veel of te weinig melk? Lijken er pijnklachten te zijn, of ongemak? Het duurt even voordat je elkaar wat beter begrijpt en de signalen van je baby duidelijker worden. Ik kijk graag met je mee om te kijken wat er bij jullie speelt en past.

Als  je baby ontroostbaar lijkt, kan de wanhoop, stress, spanning en vermoeidheid enorm zijn. Het is goed iets veranderen, om te voorkomen dat de baby én de familie oververmoeidheid en overprikkeld raken.

In sommige gevallen kan de methode van De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp uitkomst bieden. De 5 S-en methode; Swaddle, Side or stomach, Shush, Swing en Suck. Het lijkt zo simpel. Ik kan uitleg geven over deze manier van troosten. Hoe werkt het? Bij wie en welke situtaties is het te gebruiken? Indien andere oorzaken van huilen zijn uitgesloten, wil ik graag met je bekijken of de methode steun kan bieden.

Ik kijk, als lactatiekundige en verloskundige eerst met jullie, naar eventueel onderliggende oorzaken van intens huilen. En natuurlijk zijn er meer methodes om te troosten en om spanning te laten afnemen. Ik geef je er graag uitleg over en kan je door verwijzen naar deskundigen met wie ik samenwerk. Kijk voor adressen en informatie ook bij 'links'.

Wil je een uitgebreidere workshop om deze methode toe te passen, dan verwijs ik je naar Rondom de Geboorte van de SAG. Zij bieden maandelijks de workshop 'The Happiest Baby' aan in Amsterdam.

Methode van inwikkelen van Karp 'Happiest baby'

Methode van inwikkelen van Karp 'Happiest baby'

Agenda
Social media

Facebook
Contact

Marieke van Luin

Amsterdam

Bel 06-1541 7909

of mail naar mammaminds@gmail.com

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden