Begeleiding bij borstvoeding

Borstvoeding, goed voor iedereen of een uitdaging?

Als lactatiekundige IBCLC, vroedvrouw en coach begeleid ik je bij de vragen die je hebt over borstvoeding. Je krijgt de informatie en begeleiding die jij gebruiken kan.

Borstvoeding geven aan je kind is het gezondste wat er is, zoals het bedoeld is misschien wel. Het kan heel fijn zijn, voor moeder en kind, en soms een hele uitdaging. Ook als het prima gaat, heb je soms gerichte vragen of wil je iets veranderen. Ik kijk graag met jullie mee.

Je kunt begeleiding inschakelen als je iets wilt veranderen of als de borstvoeding niet goed gaat. Je kunt vaak veel doen en verbeteren, waardoor het voeden makkelijker en beter gaat.

Mogelijk te korte tongriem of lipriem?

Ook beoordeel ik en informeer ik je over eventuele behandeling van (te) korte tongriemp of lipriem. Door mijn jarenlange ervaring als verloskundige en interesse in de problematiek en behandeling van tong- en lip-riemen, weet ik welke klachten er kunnen spelen op korte en/of lange termijn. Ik kijk graag met je mee naar passende voedingshouding in jullie situatie, en verwijs indien nodig met uitgebreide informatie door naar gespecialiseerde behandelaars. Lees meer hieronder.

Lactatiekundige IBCLC, wat is dat?

Een lacatiekundige IBCLC heeft een een internationaal erkend diploma (International Board of Lactation Consultant Examinars) en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Zie hier voor uitleg over lactatiekundigen IBCLC (Engels).

In de begeleiding maak ik gebruik van mijn verschillende beroepen. Mijn achtergrond van verloskundige en coach zet ik in waar het nodig is.

Zie voor goede informatieve filmpjes: Nancy Mohrbacher op haar youtube kanaal

Passende begeleiding aan huis bij borstvoeding

Na de geboorte van jullie kind kom ik als lactatiekundige voor de begeleiding bij je thuis. Ik kijk met je mee bij het voeden, we bespreken je wensen en vragen en maken een passend plan. De sessie duurt gemiddeld 1,5 a 2 uur.

Je krijgt van elk consult een verslag en aansluitend begeleiding per mail/telefoon. Voor kosten en vergoeding zie Tarieven / Costs.

Bij het geven van borstvoeding kijk ik met je mee en geef passende adviezen.
Wil je meer weten over bijvoorbeeld ...

 • pijn bij het voeden
 • tepelkloven
 • moeite met aanleggen
 • klachten bij korte tongriem of lipriem
 • comfortabele posities
 • de groei van je baby
 • te veel of te weinig borstvoeding
 • overgang van borst naar fles(voeding)
 • afbouwen van het aantal voeding, of helemaal stoppen
 • overgaan van borst naar fles bij 'fles weigeren' (of liever gezegd borst liefhebbers...)
 • beginnen met werken, en wil je weten hoe je de borstvoeding kunt voorzetten in goede balans met je baan?

Kortom, zo veel samen te bekijken! Ik maak graag een passend plan met jullie.

Beoordelen (te) korte tongriem en/of lipriem

Ik ben gespecialiseerd in het beoordelen en begeleiden van problemen met de borstvoeding, die veroorzaakt kunnen worden door een (te) korte tongriem van de baby.

Een (te) korte tongriem van de baby kan het voeden aan de borst belemmeren. Soms veroorzaakt het pijnklachten, of merk je dat je tepel er afgeplat en gevoelig uitkomt ('lipstick-vorm'). Het kan ook zijn dat je baby onvoldoende groeit, doordat het drinken te veel energie kost, of niet genoeg van de borst in de mond kan nemen. Andere baby's hebben juist moeite met een sterke melkstroom, of toeschietreflex. Bij de moeder kan de pijn zorgen voor verminderde melkstroom, verstopte kanalen, minder goed legen van de borst, borstontsteking(en) en wanhoop :(. Op langere  termijn kan een beperking in de tongmotoriek (en/of strakke lipriem) in bepaalde gevallen ook meespelen bij refluxklachten. Een en ander zorgt vaak voor langdurig ongemak bij het voeden, waardoor de totale duur van het voeden vaak korter is dan je zou willen.

Kortom, reden genoeg te kijken of de tongriem een belemmering vormt.

Ik beoordeel indien nodig met de Hazelbakerscore en verwijs ik je goed geïnformeerd door als dat jullie beslissing is. Ik geef gericht advies over de houdingen en nazorg oefeningen.

Lees meer over tongriemen en andere onderwerpen op borstvoeding.com.

Een intens huilende baby?...

Kijk eerst of het huilen te maken heeft met de voedingen. Krijgt je baby misschien te veel of te weinig melk? Lijken er pijnklachten te zijn, of ongemak? Het duurt even voordat je elkaar wat beter begrijpt en de signalen van je baby duidelijker worden. Ik kijk graag met je mee om te kijken wat er bij jullie speelt en past.

Als  je baby ontroostbaar lijkt, kan de wanhoop, stress, spanning en vermoeidheid enorm zijn. Het is goed iets veranderen, om te voorkomen dat de baby én de familie oververmoeidheid en overprikkeld raken.

In sommige gevallen kan de methode van De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp uitkomst bieden. De 5 S-en methode; Swaddle, Side or stomach, Shush, Swing en Suck. Het lijkt zo simpel. Ik kan uitleg geven over deze manier van troosten. Hoe werkt het? Bij wie en welke situtaties is het te gebruiken? Indien andere oorzaken van huilen zijn uitgesloten, wil ik graag met je bekijken of de methode steun kan bieden.

Ik kijk, als lactatiekundige en verloskundige eerst met jullie, naar eventueel onderliggende oorzaken van intens huilen. En natuurlijk zijn er meer methodes om te troosten en om spanning te laten afnemen. Ik geef je er graag uitleg over en kan je door verwijzen naar deskundigen met wie ik samenwerk. Kijk voor adressen en informatie ook bij 'links'.

Wil je een uitgebreidere workshop om deze methode toe te passen, dan verwijs ik je naar Rondom de Geboorte van de SAG. Zij bieden maandelijks de workshop 'The Happiest Baby' aan in Amsterdam.

Methode van inwikkelen van Karp 'Happiest baby'

Methode van inwikkelen van Karp 'Happiest baby'

Agenda
Social media

Facebook
Contact

Marieke van Luin

Amsterdam

Bel 06-1541 7909

of mail naar mammaminds@gmail.com

©Mamma Minds, alle rechten voorbehouden